Youtube Kanalıma Abone ol: https://www.youtube.com/channel/UCq9tDLHA9A877lFU7gsHTqQ/
Hakkında
Bu yazıyı okuyan birçok kişinin Mount & Blade hakkında fikri vardır ancak seriye benim gibi uzak kalmış kişiler için sıfırdan bir tanım gerekli. Aksiyon ve RPG (Rol Yapma Oyunu) türlerini bir araya getiren Mount & Blade II: Bannerlord, oyuncuları ortaçağ dönemine götürüyor ve herkese kendi hikayesini yazma fırsatı veriyor. Oyuna girerken sıfırdan bir karakter yaratıyor ve temel bir hikayeye giriş sürecinden geçiyoruz. Sonrasında oyunun açık dünyasına çıktığımızda ne yapacağımıza kendimiz karar veriyoruz. Oyunun büyük kısmı harita üzerinde geçiyor ve bu haritada köy, şehir ve kale gibi yerleşim alanları yer alıyor. Hayat akışının biz yol aldıkça ilerlediği süreçte etrafta gezen çok sayıda ordu ve kervan ile beraber çapulcu ve haydut gibi “kötü adamlar” yer alıyor.
Bannerlord’un ilk saatlerinde kötü adamları avlamak hem ün, hem de para kazanmak için gerekli. Bol bol avlanıp küçük çaplı savaşlardan sağ çıktıkça Kalradya topraklarında nam salıyorsunuz. Zaten köy, şehir ve kalelerde yer alan karakterlerden alınan görevlerin büyük kısmı da kötü adamlara saldırmak üzerine kurulu. Tabii ki oyunda yapılacak tek şey bu değil. Her ne kadar erken erişim sürümünde oyunun tüm içeriği yer almasa da yapılabilecekler arasında kervan kurup ticaretten para kazanmak, bir imparatorluğa girip onun için savaşmak ya da bir eş bulup aile kurmak gibi aksiyonlar mevcut. Oyunda işin içine politikaların dahil olduğu krallık yönetimi gibi konular olduğunu da belirteyim.
Mount & Blade II: Bannerlord savaş sistemi
Şu ana kadar anlattığım hemen hemen her şey oyunun haritası ya da arayüzü üstünden yapılan şeylerdi. Tabii ki Bannerlord’u oynarken bol bol savaşmamız gerekiyor. Çapulcu ve benzeri küçük gruplara karşı saniyeler süren savaşlar dışında ilerleyen süreçte devasa ordularla da savaşa giriyoruz. Tüm savaşlarda kendi karakterimizi yönetmek dışında beraberimizdeki birliklere komutlar veriyoruz. Oyunun bire bir / yakın dövüş mekaniğinde dört yönlü bir sistem söz konusu. Saldırıları sağdan, soldan, yukarıdan ve aşağıdan yapabildiğimiz gibi, gelen saldırıları da aynı şekilde savuşturuyoruz. Elbette ki savunma sırasında kalkan kullanmak da bir seçenek. Bannerlord’un hem yakın dövüş, hem de menzilli saldırılar için zengin bir silah yelpazesine sahip olduğunu not düşeyim.
Birlik yönetiminde ise komutlar hem dizilim ve pozisyon alma, hem de aksiyon olarak ikiye ayrılıyor. Küçük çaplı savaşlarda az sayıdaki düşmanın üstüne bodoslama dalmak hızlıca sonuç veriyor ancak düşman sayısı arttıkça daha taktiksel hareket etmek şart. Aksi takdirde gereksiz asker kaybı, hatta beklenmedik mağlubiyetler kaçınılmaz olabiliyor. Örnek vermek gerekirse okçulara geride durup atış yapma, piyadelere direkt düşmana saldırma ve süvarilere bizi takip etme emri verebiliyoruz. Sisteme yabancı olanlar için alışma süreci biraz sancılı olsa da zamanla uzmanlaşmak savaşları çok daha keyifli hale getiriyor. Savaşlar bittiğinde ise tutsak ve ganimet elde ediyoruz.
Mount & Blade II: Bannerlord platform ve fiyat bilgisi
PC için erken erişim sürecine giren ve halen geliştirilmekte olan oyunun konsollara gelip gelmeyeceği şimdilik belli değil. Hal böyleyken oyun sadece Steam üzerinden satın alınabiliyor. Aslında Bannerlord’un eş zamanlı olarak Epic Games Store üzerinden de yayınlanması bekleniyordu ama açıklanmayan bir sebeple bu çıkışın tarihi “ilkbahar” olarak güncellendi. Oyunun çıkış fiyatı 150 TL ancak 13 Nisan’a kadar geçerli kampanya dahilinde oyunu %10 indirimle 135 TL’ye almak mümkün. Eğer Steam hesabınızda Mount & Blade serisinin herhangi bir oyunu varsa %10 ekstra indirimle fiyat 120 TL’ye iniyor.
Mount & Blade II: Bannerlord sistem gereksinimleri
Büyük bir haritaya ve ilerleyen safhalarda yüzlerce askerin yer aldığı görkemli savaşlara sahne olan Bannerlord’un performansı gayet makul seviyede. Yine de erken erişim sürecinde olması nedeniyle her sistemde istenen performansın alınamama ihtimali yüksek. Eğer oyunu akıcı bir şekilde oynamak istiyorsanız, aşağıdaki minimum ve önerilen sistem gereksinimlerinin biraz üstüne çıkmanız gerekebilir.
- Minimum
- Intel Core i3-8100 ya da AMD Ryzen 3 1200 işlemci
- NVIDIA GeForce GTX 660 ya da AMD Radeon HD 7850 ekran kartı
- 6 GB bellek
- 60 GB disk alanı
- Önerilen
- Intel Core i5-9600K ya da AMD Ryzen 5 3600X işlemci
- NVIDIA GeForce GTX 1060 ya da AMD Radeon RX 580 ekran kartı
- 8 GB bellek
- 60 GB disk alanı
İndirme Linki
0 yorum:
Yorum Gönder